UniSA Health Innovation Building

/ North Terrace, Adelaide

UniSA Health Innovation Building

Working in association with Sydney-based architectural firm BVN, Swanbury Penglase is currently hard at work completing detailed documentation for the University of South Australia’s new 14 storey Health Innovation Building (HIB) on North Terrace.

Located alongside the Morphett Street Bridge and adjacent the New Royal Adelaide Hospital, the SAHMRI building and Adelaide University’s (under-construction) Medical and Nursing School, HIB is a high-profile landmark and an integral part of the new South Australian Health and Biomedical Precinct. Our landscape architecture team is also currently working in collaboration with the Adelaide University design team to develop a new suspended landscaped ‘urban park’ between both buildings.

The building will house the Centre for Cancer Biology (CCB) which will link the UniSA community with up to 250 of Australia’s top cancer and health researchers in addition to other innovative, multidisciplinary research laboratories. At the lower levels it will feature Adelaide’s first Science Creativity Education Studio (SciCeD) intended to inspire a new generation of science aware community.

Site works have commenced, with the project planned to open to the public in early 2018.

Disciplines:
Architecture, Interior, Landscape
Industries:
Education, Health
Completion:
2015
Location:
North Terrace, Adelaide
Adelaide

244 Gilbert Street
Adelaide SA 5000
Australia

T +61 8 8212 2679
F +61 8 8212 3162

Melbourne

11 / 1-5 Martin Street
St Kilda VIC 3182
Australia

T +61 3 9510 0581

Postal

PO Box 10168
Adelaide BC SA 5000

Social

See Us On Facebook See Us On Instagram See Us On Twitter See Us On Youtube

We are a practice of character and integrity made up of highly motivated and committed individuals who believe in the pursuit of excellence through the built environment.
Adelaide

244 Gilbert Street
Adelaide SA 5000
Australia

T +61 8 8212 2679
F +61 8 8212 3162

Melbourne

11 / 1-5 Martin Street
St Kilda VIC 3182
Australia

T +61 3 9510 0581

Postal

PO Box 10168
Adelaide BC SA 5000

Social

See Us On Facebook See Us On Instagram See Us On Twitter See Us On Youtube

Scrub and Serenity

/ Port Willunga SA

Scrub and Serenity

This holiday house is situated on the edge of a floodway and within a short stroll to the beach. Mature eucalyptus gums line the northern perimeter of the site providing a transition with the floodway and shade from the summer heat. Nestled on the low side of the hill, the block is protected from the strong winter winds.

Whilst the house caters for family holidays, it has also been designed as a retreat for parents when the children are not present. The southern pod can be easily closed off when not required.

A series of elevated ‘pods’ are linked with an interconnecting passageway / breezeway, with the largest pod positioned to reinforce the importance of communal living within a holiday house environment. This living area with its extended external space has primary position on the site to capture the northern aspect and to maximise the penetration of sunlight during winter. The cantilevered balcony extends the outdoor living into and amongst the canopy of the gum trees.

The building pods are lifted off the ground to capture the summer breezes, warmth of the sun in winter and maximizing the northern aspect to the native vegetation and floodway.

Inspiration for the lightweight cladding has been drawn from the eucalyptus gums on site and the old 50-60s shacks that once prevailed along the coastal areas. The installation of the cladding vertically and the steel blade fenestration reflects the vertical nature of gum tree trunks and with the timber cladding, it provides a textural contrast to the horizontal form of the pods.

A high level of collaboration was undertaken with the structural engineer, particularly regarding the balcony where the boundaries of structural stability were pushed to their limits. The end result is a slender structure where the cantilevered floor structure and vertical blade panels work together to form a rigid diaphragm.

Disciplines:
Architecture
Industries:
Residential
Completion:
2016
Location:
Port Willunga SA
Photographer:
David Russell Photographer
Adelaide

244 Gilbert Street
Adelaide SA 5000
Australia

T +61 8 8212 2679
F +61 8 8212 3162

Melbourne

11 / 1-5 Martin Street
St Kilda VIC 3182
Australia

T +61 3 9510 0581

Postal

PO Box 10168
Adelaide BC SA 5000

Social

See Us On Facebook See Us On Instagram See Us On Twitter See Us On Youtube

We provide a high quality service which is achieved through our uniquely personalised approach and dynamic work environment.
Adelaide

244 Gilbert Street
Adelaide SA 5000
Australia

T +61 8 8212 2679
F +61 8 8212 3162

Melbourne

11 / 1-5 Martin Street
St Kilda VIC 3182
Australia

T +61 3 9510 0581

Postal

PO Box 10168
Adelaide BC SA 5000

Social

See Us On Facebook See Us On Instagram See Us On Twitter See Us On Youtube

Beerenberg New Office and Processing Facility

/ Hahndorf, SA

Beerenberg New Office and Processing Facility

Swanbury Penglase was engaged to further develop a previous Architect’s concept plan for the expansion of Beerenberg’s entire Operation Facility. The iconic South Australian food condiment brand required a design solution that factored in future expansion stages along with the overall aim of consolidating all its business operations within the one manageable area.  The development involved an extensive cut and fill exercise of rural land at the rear of Beerenberg’s existing food processing facility to make way for a new state of the art warehouse distribution area, food processing facility and office administration space.

Occupying the rear of this picturesque Adelaide Hills site, the facility comprises approximately 2,060sqm of warehouse distribution, 2390sqm of processing area and 825sqm of offices administration spaces.

The substantial size of the development combined with its high profile location required a creative approach to the external facade. Colour inspiration was drawn from the Adelaide Hills setting and the work of Hans Heysen, with colours selected from an abstract digitised image of one of his works. The result is a combination of thirty colours applied in a shifting palette that changes, depending on where the building is viewed.

Internally, administration has been located to take advantage of the iconic and picturesque setting, with the open office spaces and boardroom looking across the original farm resulting in a stunning outlook from the boardroom and one that encapsulates the Beerenberg brand.

Disciplines:
Architecture, Landscape
Industries:
Commercial, Industrial
Completion:
2016
Location:
Hahndorf, SA
Photographer:
Sam Noonan Photographer
Adelaide

244 Gilbert Street
Adelaide SA 5000
Australia

T +61 8 8212 2679
F +61 8 8212 3162

Melbourne

11 / 1-5 Martin Street
St Kilda VIC 3182
Australia

T +61 3 9510 0581

Postal

PO Box 10168
Adelaide BC SA 5000

Social

See Us On Facebook See Us On Instagram See Us On Twitter See Us On Youtube